Forradalmi ajánló

Forradalmi ajánló

Miért vagyunk csórók?

2016. április 09. - kristophoros83

Egyes nemzetek gazdagok, míg más nemzetek szegények

 

A „Miért buknak el a nemzetek?” egy olyan könyv, amit szintén érdemes a kezünkbe vennünk, még ha minden egyes állításával nem is értünk egyet. Komoly magyarázóerővel bír olyan jelenségekre, amelyekkel mindennap szembesülünk, sőt most, hogy Európa felé a határok nyitva állnak, és honfitársaink jelentékeny része ezen határokon túl keresi a boldogulást, így e jelenségekkel napi szinten szembesül. Miért gazdagabb az egyik ország, mint a másik? Miért vannak a világban olyan hatalmas egyenlőtlenségek? Igen remek könyv ez, amely temérdek történelmi példán keresztül illusztrálja, hogy egy ország miként alakult, milyen intérkedések vezettek ahhoz, hogy olyanná válljon, amilyenné lett. Szóval a történelmi megközelítés kedvelői számára komoly csemege, hisz betekintést nyerhetünk abba, hogy az Amerikai kontinens gyarmatosítása milyen intézményeket teremtett, amelyek aztán miként befolyásolták az így alakult országok jövőjét. Láthatjuk azt is, hogy lett Velence Európa leggazdagabb városállama, és hogyan hanyatlott ez a gazdagság. Szóval komoly könyv ez, amelyből remek tanúlságok vonhatóak le.

 

Befagdó vagy elnyomó gazdaság

 

A könyve egyik alapállítása az, hogy egy ország sorsa azon áll vagy bukik, hogy milyen politikai inzézményrendszer alakul ki az országban. Fontos állítás, politikai és gazdasági „pozíció” nem független. Ahol egy kisebb csoport ráteszi a kezét a politikai hatalomra, ott a gazdaság kisajátítása is be fog következni. A könyv egyik kulcsfogalma a befogadó és elnyomó intézményrendszer. A befogadó politikai intézményrendszer ismérve, hogy „előtérbe helyezi a magántulajdon biztonságát, a jogrendszer pártatlanságát és a közszolgáltatások ellátását, így azonos feltételeket teremt, és ilyen feltételek mellett az emberek csere- és szerződéses ügyelteket bonyolíthatnak”. És van még egy komoly feltétele a befogadó intézményrendszernek. Elhetővé kell tennie hogy a piacra bárki szabadon bejuthasson, és az emberek maguk választhassák meg a pályájukat. Ezek azok az inzétményi sajátosságok, amelyek a világ gazdagabb felén jelen vannak, és a szegénység sújtotta régiókból hiányoznak. „Ha egy üzletembernek azzal kell számolnia, hogy munkájának eredményét ellopják, kisajátítják, vagy tevékenységét mindenféle adókkal teljesen ellehetetlenítik, úgy alígha lesz motivációja arra,, hogy dolgozzon, nem is beszélve arról, hogy befektetésbe vagy innovációba fogjon”. Ezek tehát a befogadó intézményrendszer ismérvei, amelyek elengedhetetlen feltételei annak, hogy egy országban a jólét kialakulhasson.

 

A könyv állítása szerint van egy másik feltétel, a központi államhatalom léte. Ilyen intézmény nélkül nem alakulhat ki semmilyen magántulajdont tiszteletben tartó intézményi struktúra. Ezt jól illusztrálja azza, hogy Afrika történetében bemutatja, hogy amikor Európában már az államiság javában „zajlott”, addig Afrika közepén ilyen inzézmények nem nagyon alakultak ki (ahol meg kialakultak inkább ne alakultak volna). De a politikai központosítás nem minden. Jóléthez és nem elnyomáshoz akkor vezet, ha a már említett befogadó gazdasági struktúra politikai intézményei alakulnak ki. Így mindenki olyan munkát végezhet, amihez tehetsége van, ha van egy jó ötlete alapíthat rá vállalkozást, és esetleg lenyomhatja a konkurenciát, ha jobb nála, így a piacon egy jobb szereplő lesz jelen. Vagy legalábbis ösztönözheti a konkurenciát a fejlődésre. És itt el is jutottunk egy következő kulcsfogalomhoz ami a könyvben szerepel, ez pedig a gazdasági ösztönzők. Fontos fogalom ez, azt jelenti, hogy az épp regnáló politikai struktúra mire sarkallja a polgárokat. A Kongói Királyságban a XVII. században (ha jól emlékszem, nem biztos) az emberek nem ismerték a kereket. Ez mutatja, hogy milyen elmaradottságban éltek, és ennek az okát a könyv abban látta, hogy az elnyomás hihetetlen mértékű volt. A király még európai mércével mérve is jelentékeny hadsereget tartott fenn, amivel adó címén mindent elvett az emberektől. Így senki nem volt arra ösztönözve, hogy olyan dolgokat találjon fel, amivel a munkáját termelékenyebbé tehetné. Minek legyek termelékeny, ha úgyis kirabolnak? Ez nagyon jó negatív példa a politikai rendszerben jelen lévő gazdasági ösztönzők működésére. Ha a rendszer arra ösztönöz, hogy a képességeimet kibontakoztassam, akkor az végső soron jóléthez vezett. És erre úgy képes, hogy létrehozza a szabad gazdaságot, és garantálja a magántulajdon védelmét. Ilyen körülmények között létezhet az, hogy egy országban az emberek vállalkoznak, beruháznak, feltalálnak. Ha ezek a körülmények nincsenek, akkor az lesz, amit a világ szegény részén tapasztalni lehet.

 

A könyv mindenkinek ajánlott, könnyen érthető, könnyen követhető, és mindenek előtt komoly teória, amivel magyarázatot ad a világ helyzetére. Mindenben igaza van? Dehogy olyan elmélet nincs. Sok igazságot tartalmaz? Feltétlenül, és ennek fényében azokat a folyamatokat, amik ma Magyarországon zajlanak igen károsnak kell ítélnünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrongo.blog.hu/api/trackback/id/tr538580732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2016.04.10. 17:54:25

Mert mig nalunk lenyuljak az adot ciganyellatasra, illetve az epp aktualis kormany magas szintu finnaszirozasara, addig mondjuk svedorszagban ez nincs igy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.04.10. 18:01:11

A válasz egyszerű. Mert egyes nemzetek már akkor manufaktúrában dolgoztak, amikor mi még faekével szántottuk a földet. Gépész ismerősöm mondta, olyan gyárat lerajzolni sem tudunk, amilyet a BMW vagy a Mercedes összerak. Hiába termelünk egyenként okos embereket, innovációkat, ha nincs meg az a háttéripar ami ezt képes támogatni.
Majd Mészáros Lőrinc mint az ország legsikeresebb üzletembere megold mindent.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.04.10. 18:04:01

"Minek legyek termelékeny, ha úgyis kirabolnak?"

Ja,ja. A kisnyugdíjas falun már nem termel magának zöldséget, mert drága a víz, a vetőmag és cigányok úgyis ellopják. Majd ha a cigány ül egy sima lopásért is éveket, akkor talán fognak termelni.
Ja, nincs annyi börtönünk! Majd ha Mészáros Lőrinc beszáll a börtönbizniszbe, majd akkor!
Áldassék a neve!

Zollerbá 2016.04.10. 19:29:36

A visegrádi országok között nálunk volt a legkorruptabb az ügynök elit és nálunk volta a legpasszívabb a lakosság, lásd 26 év alatt nem volt egy egynapos általános sztrájk.
Hagytuk hogy külföldre lopják a magyar államadósság két és félszeresét, felszámoljanak másfél millió munkahelyet, aminek kétharmada menthető lett volna.
26 éve 22 milliárd dollár volt az adósságunk, most 200, miközben eltűnt a nemzeti vagyon, a cigányság létszáma 300 ezerről több mint egy millára nőtt, miközben 600 ezer többségében fiatal és középkorú végleg lelépett az országból.

Visceroid 2016.04.10. 20:04:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ". Hiába termelünk egyenként okos embereket, innovációkat, ha nincs meg az a háttéripar ami ezt képes támogatni."

Jó, mert a németeknek az adott volt, igaz? Ugyan már, vannak jól szervezhető népek, és kevésbé jól szervezhető népek. Vannak akik tudnak együtt dolgozni, termelni, mások kevésbé. Ennyi.

kvadrillio 2016.04.10. 21:03:33

MERT A TÖRVÉNYEK LEHETŐVÉ TESZI AZ OFFSORCÉGEK LÉTREHOZÁSÁT ÉS A VAGONOK KIMENTÉSÉT A FIZETÉSEMELÉSEK ELŐL !!!

Letaglózta a magyar egészségügy valósága az amerikai szerzőt
hirdetés

2016-04-06 20:37:05

31 komment

Körösi Ivett

Felkavaró élményben volt része Sasha Issenbergnek, amikor a Szent János Kórházba látogatott. A lapunknak nyilatkozó neves amerikai újságíró frissen publikált, egészségügyi turizmusról szóló könyve miatt járt terepmunkán Budapesten, ahol találkozott Orbán Viktor fogorvosával, Bátorfi Bélával is.

Számos reptéren megfordult már Sasha Issenberg, de a közelmúltban Budapestre látogató amerikai író, újságíró sehol nem látott ahhoz foghatót, mint a Liszt Ferenc repülőtéren. „Amikor kisétáltam a tranzitzónából, sofőrök hada állt velem szemben, a kezükben papírlapokat lobogtatva, ám ezeken nem szállodák vagy üzletemberek neve szerepelt, hanem különböző klinikáké” – meséli a Népszabadságnak Los Angelesből Issenberg, aki abban a pillanatban tudta, hogy jó helyen jár: a fogászati turizmus fővárosában. Új könyve – Outpatients: The Astonishing New World of Medical Tourism – az egészségügyi turizmus globális jelenségével foglalkozik, s a nyitó fejezet nem mással, mint az Orbán Viktor fogorvosaként ismertté vált Bátorfi Béla történetével kezdődik. Már a ’90-es években is ellátogattak osztrák páciensek a határ menti városokba, de 2004-től, az EU-s integrációval, a fapados légitársaságok elterjedésével s a Malév csődjével a trend a légi közlekedés felé tolódott. Ez tette Budapestet a fogászati turizmus központjává” – mutat rá Issenberg, aki szerint annak is nagy szerepe volt a trend alakulásában, hogy a rendszerváltás után gombamód szaporodtak a fogászati magánpraxisok, s a körükben dominánssá vált a vállalkozói szemlélet.

Issenberg szerint kormányzati szempontból ugyanakkor logikus lépés volt, hiszen a világ más tájain is nagy potenciált látnak az egészségügyi turizmusban. „Sok vezető tekint úgy erre a szektorra, mint a tökéletes megoldásra, hiszen kissé leegyszerűsítve azt gondolják: ’vásárolunk néhány reklámfelületet, majd jönnek a külföldiek, és a pénzükből fenntarthatjuk az egészségügyi rendszerünket’” – mondja Issenberg, akinek azt is volt „szerencséje” megtapasztalni, hogy a befolyó összegek nem minden országban mennek az állami szféra fejlesztésére.

„Jártam a János Kórházban. Olyan volt, mintha 1920-ba csöppentem volna vissza… felkavaró élmény volt” – idézi fel emlékeit az újságíró. Az állami és a privát szféra közti különbségek azonban az egyik budapesti kórház parkolójában váltak számára kristálytisztává. „Az igazgató azt mutatta, hogy a különböző típusú kocsiknak általában milyen orvos a gazdája. A plasztikai sebészek azok, akik jó kocsikkal, BMW-vel járnak, míg a kardiológusok csak a százéves Peugeot-t engedhetik meg maguknak. Azok, akik életet mentenek!”

HURRÁÁÁÁÁ FOGÁSZATI TURIZMUS !!!!! ETTŐL VAN ANNYI A FOGATLAN MAGYAR EMBER A SAJÁT HAZÁJÁBAN !

csíra 2016.04.10. 21:18:13

A cikket elolvastam, de azért elmondanám az én válaszomat, amire tavaly jöttem rá.
Holland szomszédaimnak gondozom a kertjét, amikor nincsenek itt. Mivel szerencsére nagyon jóban vagyunk, ezért sokszor csak pár perces munkát is megcsinálok, mert hát a barátaim, szívesen szépítem a kertet, vagy intézek bármit. De amitől más a kultúra, más gondolkodás: mindig a lelkemre kötik, hogy írjam ám fel minden ráfordított percemet, mert ők azt ki akarják fizetni, mert dolgoztam. Én meg mondom nekik, hogy nem fogom felszámolni, hogy elültettem két fát (ingyen facsemete volt), mert szivesen csinálom. Most én segítek, máskor meg ti nekem.
De ők győzködnek, hogy a munkáért fizetség jár, és ez így normális. És rájöttem, hogy ezért van nekik pénzük, mert így gondolkodnak. Nekem meg ezért nem lesz sok soha :)

Sir Galahad 2016.04.10. 22:18:03

Ekkora marhaságot! Az intézményrendszer nem döntő tényező. Ha az volna, nem lennének gazdagok az arab olajmonarchiák.

KékFény6 2016.04.10. 22:26:52

Érdekes írás, de ennyi helyesírási/elírási hibát régen láttam egy ilyen rövid szövegben: "tanúlságok", "Elhetővé", "inzézmények". Érdemes lenne posztolás előtt bemásolni mondjuk a Wordbe, és megnézni, mit húz alá...

kewcheg 2016.04.10. 23:54:38

Legelső dolog :a munka szent.Ez tette Amerikát is naggyá.Gyakran az elvégzett munkát ki sem fizetik lelkiismeretlen emberek. Ezek nálam erkölcsileg a gyilkossal állnak egy szinten.Plusz,a munkát értékén kell megfizetni.Ezért nem sokallom az autószerelő 5-6ezres óradíját, mert reálisnak tartom, sőt.Kérdés, hogy aki gyógyít,tanít az hogy kereshet napi 8 vagy 10 ezer forintot?Egy közepes cipő árát. Vagy ha az ügyvéd egy óráért elkér egy tízest,vagy egy húszast,akkor mennyit ér egy 1500 oldalas vádirat? Meg van-e fizetve a készítője? Máshol meg szar tanulmányokra adnak oldalanként százezreket...na ez a nem mindegy...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.04.11. 05:28:47

@kvadrillio: "VAGONOK KIMENTÉSÉT A FIZETÉSEMELÉSEK"

Bizony, a rohadt MÁV adni akar a VAGONOKNAK FIZETÉSEMELÉST, de azok inkább offshore pályaudvarokra menekülnek. :-))

midnight coder 2016.04.11. 06:55:48

Egyszerű. A mai fejlett nyugati országok sikerrel kihagyták a tatárjárást, a török pusztítást ami nálunk egész vidékeket pusztított ki. Ehelyett ők felfedezték - értsd végigrabolták és gyarmatosították - a többi kontinenst. Erre alapozva aztán lehetett jó kis ipari forradalmat is csinálni. Egy részük pedig átjutva Amerikába szépen kiirtotta az ottani őslakosokat, és ezek csontjain építette fel az USA-t. Közben azért persze mi is fejlődtünk, csak aztán jött az első világháború, majd a második, és amíg a nyugati oldal a II világháború alatt felfejlődött technológiára alapozva jócskán meggazdagodott, mi építettük a nagy büdös szocializmust. Aztán, amikor a jóelvtársak látták, hogy ez az egész csődbe fog menni, akkor szépen megrendezték a genszterváltás nevű színjátékot, a hatalmat névleg átadták pár istenverte idióta bölcsésznek, az orruk alatt pedig szépen szétlopták azt a kevés vagyont amit az ország a béketábor építése közben felhalmozott. Ebből sajtót és értelmiséget vásárolva a következő ciklusra azt is elérték, hogy az istenadta nép önként és dalolva szavazza őket vissza a hatalomba. Közben kialakult egyfajta magát jobboldalinak definiáló ellenoldal is, aki azonban hamar átlátta a demokrácia lényegét: a szavazók választanak, de hogy mit azt a sajtó dönti el, az pedig azt támogatja akinek pénze van. Pénze pedig annak van, aki lop.

Na ezért nincs nekünk annyi pénzünk, mint a nyugatiaknak.

Persze közben ők is rajta vannak a szopórolleren, csak most még kevésbé látják. De a világ ma már made in china, a szolgáltatás és a tudásalapú társadalom pedig egyre inkább Indiában lesz. A gyarmatosítók utódai pedig gyarmatosíttatnak.

bétaverzió 2016.04.11. 06:56:59

A könyv linkje kamu. Maga a könyv pedig agym osásra szolgál.

kristophoros83 2016.04.11. 07:26:59

@bétaverzió: Sorry
itt a javított link: hu.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%A9rt_buknak_el_nemzetek%3F

Ilyen, és ehhez hasonló bakikra tőlem lehet számítani.

Viszont ez a könyv, mint bármilyen tudományos igényességgel megírt könyv, nem szolgál agymosásra. Érvekkel és empírikus megfigyelésekkel támaszt alá egy teóriát, amivel a világban tapasztalható valamilyen jelenséget magyarázni próbál. Ha úgy érzi bárki, hogy a végkövetkeztetés hülyeség, akkor nincs más dolga mint felfedni a logikai hibákat, vagy az empírikus megfigyelésekben levő hibát. Viszont egyszerűen buta dolog egy nekünk nemtetsző elméletet morális alapon elutasítani (a rohadt szemetek agymosnak, hazudnak). Ha elutasítjuk az érvelésnek ezeket a lépéseit, akkor azzal csak azt bizonyítjuk, hogy nem rendelkezünk azokkal a szellemi képességekkel amelyekkel értelmes vitákban részt lehet venni.

Anyjaneve 2016.04.11. 07:41:10

Nem értek egyet azokkal, akik azt hiszik, hogy mi, magyarok, nem tudnánk jobban teljesíteni. Itt az a baj, hogy a nyugathoz tartozunk és nekünk ez a szerep van leosztva. Alacsony a bérek a bérrabszolgáknak, hogy a nyugat (főleg Németország) versenyképessége megmaradjon. (Ahogy elnézem, a kommentelők legnagyobb része sincs tisztában ezzel.) Ha a könyv is a "belső" okokban keresi a sikeresség titkát, akkor nem érdemes elolvasni!
Egy hatalmas elnyomás elszenvedői vagyunk. A politikai elit bűne pedig, hogy lefekszik a nyugatnak és biztosítja az ország folyamatos kirablását, a pénz kiáramlását. Mindezt úgy, hogy a képünkbe hazudnak a jól megszervezett hazugsággyáraikkal, amit médiának neveznek. Eljátsszák nekünk a demokráciát, mintha jelentősége lenne annak, kire is szavazunk.
A legszomorúbb pedig az, hogy a munkahelyeken, kocsmában meg komoly vita alakul ki az emberek között, hogy kire szavazzanak ahelyett, hogy ezt az elitet küldenénk végre összefogva életfogytig tartó kényszermunka táborba.

Amíg viszont a jónépnek fontos, hogy legyen vasárnapi nyitvatartás a multiknál, hogy még jobban butuljanak és vásárlásaikkal tovább gazdagítsák a már úgy is gazdagokat, addig sajnos ilyen lesz a kommentek többsége, amilyen. És csak annyi lesz a változás, hogy egyre szarabbul fogunk élni.

Void Bunkoid 2016.04.11. 08:21:03

@kvadrillio: inkább kovácsoljunk ebből is tőkét vagy előnyt.

Annak idején Anglia "a világ műhelye" becenevet kapta, és nem sértődött meg. Akkor miért ne lehetne Magyarország a világ fogorvosi rendelője? :))))

biobender 2016.04.11. 08:28:31

Aki elolvassa a kommenteket pontosan ertheti mi a baj az orszaggal. Irigyseg, masok utalata, karorom, nacionalizmus es sotet feneketlen muveletlenseg es ostobasag. Kar volt leforditani a konyvet es folosleges beszelni rola - mindenki hibas a tataroktol a szemet nyugatig es kesz.

biobender 2016.04.11. 08:32:48

Aki elolvassa a kommenteket pontosan ertheti mi a baj az orszaggal. Irigyseg, masok utalata, karorom, nacionalizmus es sotet feneketlen muveletlenseg es ostobasag. Kar volt leforditani a konyvet es folosleges beszelni rola - mindenki hibas a tataroktol a szemet nyugatig es kesz.

biobender 2016.04.11. 08:36:10

@Anyjaneve: "Itt az a baj, hogy a nyugathoz tartozunk és nekünk ez a szerep van leosztva. "
Mondjuk, ha nem vagy agyhalott akkor rajohetsz,mhogy sem az oszman sem a szovjet birodalom nem hozott akkora Kanaant . De mindegy is, fo, hogy minket elnyomnak szemben a szlovakokkal, romanokkal, lengyelekkel akik ki tudjak hasznalni a lehetoseget amit az eu nyujt.

John Doe3 2016.04.11. 08:40:37

A magyar képtelen win-win szituációban gondolkodni, ehelyett win-lose modellt használ, vagyis: amennyit elveszek/-lopok/-csalok, annyim lesz, és ezt csak a többiektől lehet elvenni. Valójában ennek lose-lose kimenete lesz. Ez szorosan összefügg a szabálykövetés hiányával: az egyén úgy gondolja, ha megsérti a szabályokat, az neki jó lesz (tessék megnézni a közlekedési fegyelmet, de a munkavédelmi vagy a dohányzást tiltó szabályok betartását, illetve ezek hiányát). Nem tudom, hogyan lehetne ezen változtatni, de valahol itt van az eb elhantolva. Érdekes, hogy néhány történelmi korszakban sikerült ezt meghaladni, ha csak rövid időre is (pl. a II. vh. utáni újjáépítés).

chrisred 2016.04.11. 09:01:04

A hatalmi elit a világon sehol nem érdekelt abban, hogy a hatalmát és a vagyonszerzés lehetőségét széles körben megossza a társadalommal. Azok az országok váltak gazdaggá és sikeressé, amelyekben a középosztály, akár erőszakkal is, de képes volt kompromisszumos hatalomgyakorlásra kényszeríteni az elitet. Magyarország ilyen téren 1514 óta a vesztesek közé tartozik. A kétfajta jellegű megszállás kombinációja (külső hatalom, belső elnyomás) kombinációi akadályozzák meg ötszáz éve, hogy a lakosság maga alakítsa a saját sorsát.

kristophoros83 2016.04.11. 09:25:39

@biobender: ez nem igaz, mert itt vgy pl te, ki nem vagy totál idióta. Lassan de így lehet a dolgokon változtatni.

whale 2016.04.11. 09:28:21

@midnight coder: "Közben kialakult egyfajta magát jobboldalinak definiáló ellenoldal is, aki azonban hamar átlátta a demokrácia lényegét: a szavazók választanak, de hogy mit azt a sajtó dönti el, az pedig azt támogatja akinek pénze van. "

Lószart, mama! A magfát jobboldalinak definiáló oldal arra jött rá, hogy a nép kommunizmust óhajt. Ezért aztán leöntötték nemzetiszínű takonnyal a kommunizmusukat, ráírták, hogy nemzeti, a sok gyökér homo kadaricus, meg kétpofára zabálja az "eighties reloaded"-et...

whale 2016.04.11. 09:31:25

@chrisred: Pedig bármikor megtehetné, de csak áll bambán, csorgó nyállal és néz üveges, ostoba szemekkel. Mindent megérdemlünk, amit művelnek velünk. A manyup einstandkor a Dunába kellett volna tolni a Parlamentet. Nézz szét Európában, hogy milyen súlyú ügyekre hogy reagál a társadalom. Nálunk meg azon megy a vita, hogy a tanársztrájk jogszerű-e...

Kivlov 2016.04.11. 10:45:41

Miért?
Mert a nép jórésze csak a markát tudja tartani az államnak, aki ezt sajnos kiszolgálja.
Ezáltal túlméretes az állam, magasak az elvonások, amik ráadásul esztelen szoc. célokra mennek el. Nem pedig beruházásra, fejlesztésre, jövőbe mutató dolgokra.

Másik dolog, hogy a magyarok döntő többsége mindig, mindenért mást hibáztat, más zsebében turkál, a nála sikeresebbet rosszallással nézi.
Pedig ha csak annyit törődne mindenki a saját boldogulásával, annyit tenne érte, amennyit a más zsebében való turkálással foglalkozik, nem itt tartanánk…

blasiusii 2016.04.11. 11:43:30

@midnight coder: remek összefoglaló :) a világpolitika 500 éve szívat, a gengszterváltó oligarchák meg 25 - ennek legalább mi megálljt parancsolhatnánk

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.04.11. 12:47:29

Mert az agyhalott génselejtes fideSSjobbikkdnp férgek torkán le lehet tolni azt, hogy az erőből vasárnapra bezárt boltokat a függönymögöttbújkálógeci nem azért nyitja újra mert sokadszorra is telecsokizta a gatyáját amikor fél szembenézni a szeretett népével, hanem ők ezt eleve így tervezték.

Anyjaneve 2016.04.11. 20:37:08

biobender! Gondolom az ékezet nélküli szövegedről, hogy külföldön élsz, ahol bezzeg minden remek és ahol annyira tuti minden hozzánk képest. De tegyük fel, hogy Mo. az erősebb kutya és mi megszüntetjük a nyugati konkurens cégeket. Bezárjuk a Blaupunktot, bagóért megvesszük az Audit, BMW-t stb, majd azokat is bezárjuk. Gazdaságtalanná tesszük az állattartást. Megtelepedne ott az ÁFÉSZ. Miután a németek is esznek és közlekednek, a magyar parasztok és gyárak ontanák a termékeket a német piacra is. Hans és Jürgen majszolná a magyar Kemping sajtot, majd felülne a 20. ráncfelvarráson átesett Panni robogóra vagy a Pannóniára.
Az ilyen tefélék meg szidnák az elszegényedett németeket, hogy bezzeg a magyarok...

Cey-Bert Róbert keletkutató mondta, hogy a nyugat - mivel mindig keleti népnek tartotta a magyarokat - sosem engedett közel magukhoz minket, de mint akkor valójában nagy országtól viszont tartott, mint konkurencia. Ezért Trianonban léptek....

monddazigazatmar 2016.04.11. 23:21:54

@kvadrillio: Ugye senki nem hiszi el kvadrillio hülyeségét?
Jöttem már haza repülővel párszor, de soha nem láttam fogorvosok reklámjait. Ja, meg mennyire életszerű dolog, hogy a fájós fogú ember először repjegyet vesz, aztán megérkezéskor a reptéren keresgél fogorvost? Könyörgöm, ennyire ne legyen már hülye senki. Van fogászati turizmus, de nem a reptéren vadásszák a pácienseket.
Ja, a János kórházban milyen plasztikai sebészet van? Mert amiről én tudok, az a traumatológián összevarrást jelent, nem szilikonmelleket. Az pedig messze nem a BMW-s szakma.

monddazigazatmar 2016.04.11. 23:28:09

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Hatalmas sikert ért el ma a baloldal, nyitva lesznek a boltok vasárnap!
Mennyire baloldali egy olyan csürhe ami leszarja a munkás érdekét, és csak azt nézi, hogy plázázasson vasárnap?
Mi lett volna a tanulsága egy hatalmas népszavazásnak? Hogyha 4 millió ember azt mondja, hogy plázázni akar vasárnap? Akkor megbukik a kormány? Gyurcsány mögé beáll a nép? Az MSZP szakértő lesz?
Na, és most? Most, hogy beteljesült az egyetlen dolog, amiben a ballib oldal mögött volt támogatottság, mi a következő lépés? Mi a program? Hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy vissza fogja vonni a fidesz a boltzárat, az ellenzéknek meg onnantól nem lesz semmi ötlete, hogy mit kéne követelni.

monddazigazatmar 2016.04.12. 09:03:51

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Na, fejtsd csak ki! Adva van félmillió kereskedelmi dolgozó. Az ő érdekeik- hogy legyen egy nap a héten amikor biztosan otthon lehet a gyerekével mondjuk- le vannak szarva, és alá van rendelve a többiének, akinek élete egyetlen vágya, hogy vasárnap vásárolgasson.
Mert te mint 8 órában dolgozó ugye elmehetsz a hét minden napján vásárolni, főleg úgy, hogy a tesco tízig nyitva van.
Hagyjuk már, hogy dolgozzon mást szerencsétlen - egy árufeltöltő olyan sokat nem tud válogatni. Az sem a kívülállók döntése, hogy mennyire jobban jár a vasárnapi pótlékkal, attól a háromezer forinttól nem ment senki a falnak.
Szóval, a saját kényelmed, lustaságod meg megszokásod került néhány százezer dolgozó érdeke elé. Ami rendben is van, mert te egy önző akárki vagy, de hogy ehhez egy balos párt miért asszisztál, az érthetetlen.

kristophoros83 2016.04.12. 10:33:20

@Anyjaneve: Látom te is, mint sokan érted a piac működését, és a történelmet is. Ha egy cég a piacon lenyom egy másikat, akkor az azért van, mert az alulmaradó szar volt. Mi a kommunizmussal és a rendszerváltással elazúrtuk, és ez a mi hibánk volt. Nem a gonosz külfölditőke tette olcsó összeszerelőüzemmé Magyarországot, hanem az idióta kormányok, akik pl. az oktatást arra használták, hogy a saját ideológiájuk testet ölthessen, a versenyképes tudást pedig mindenki leszarta. Olyan terhei vannak a kkv szektornak, hogy csoda, hogy egyáltalán létezik. Persze hogy így a külföldimulti lesz a gazdaság pillére. De persze a sok idióta számára ez úgy jönle, hogy a gonosz külföldiek összeesküdtek ellenünk. Holott ezt a saját politikai elitünk teszi velünk.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.12. 18:27:27

@monddazigazatmar: lófaszt, a kereskedelmi dolgozók érdeke az, hogy megkapják a vasárnapi bérpótlékot ;)

monddazigazatmar 2016.04.12. 19:44:43

@fidesz maszop dk egykutya: Talán erről a dolgozók véleményét kéne megkérdezni. Mert gáz, hogy simán döntöttek a fejük felett, és olyanok érvelnek a nevükben, akiknek semmi közük semmihez. Mert lehet, hogy szerinted marha jó és örüljön, hogy a dolgozó kap havi 5 ronggyal többet, de lehet, hogy jobban értékeli, hogy van 4 olyan nap a hónapban amikor mondjuk együtt lehet a gyerekével.

panelburzsuj 2016.04.12. 19:53:18

@monddazigazatmar:
És mi lenne, ha ezt a töméntelen "lehet"-et a vevőkre és eladókra bíznánk? És az állam legfeljebb annyit pökne a levesbe, hogy a vasárnapi munka ennyivel és ennyivel drágább? És akinek megéri ezt a keretet nyitvatartással kitölteni, az tegye, akinek nem éri meg, ne tegye?

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.12. 21:04:08

@monddazigazatmar: ha jobban értékeli, akkor nem vállalja el a vasárnapi műszakot, ennyi.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.04.13. 07:55:55

@monddazigazatmar: Ehh,nekem a pótlékok,meg a fizetésem miatt voltak jobbak fecó,meg bajnai.
Ez van.
Aztán vikiék úgy gondolták,hogy én túl sokat keresek,és inkább annak adták,aki kétszer annyit keres ,mint én.
Amúgy nekem tényleg kurva kényelmes,az a havi 280 óra meló.
Az asszonyt meg sajnálom,mert ő így is legalább ennyit dolgozott.
Erre rájöhet még egy olyan 40 óra.
Az a 300-330 óra neki azért már egy kicsit sok.
250 ezer + ide vagy oda.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.04.13. 07:56:34

Nem + 250 ezer,hanem esetleg azon felül ha keres még.
süti beállítások módosítása