Forradalmi ajánló

Forradalmi ajánló

Azok a szemét adócsalók

2016. április 24. - kristophoros83

A minap olvastam egy cikket a HVG-n ami annyi tartalmat foglal magában, hogy nem tudok mellette szó nélkül elmenni. Tudom, hogy ez most nem egy társadalom-filozófiai könyv bemutatása, majd lesz az is, de azért nagyon gondolatébresztő. Miután kedves olvasó elolvastad te is ezt a cikket, és alaposan felháborodtál, hogy milyen aljasság az, hogy valaki adócsaló módon csinál valamit, amire úgy látszik azért még igény is van, nos ezek után elmondom én mit olvastam ki ebből az egészből.

 

1. A Magyar Államot iszonyatosan drága fenntartani. Hogy úgy mondjam ez minden magyar adófizető legdrágább luxuscikke (luxuscikk, mert amúgy feltétlenül nem lenne rá szükségünk, meg amúgy fenntartani sem tudjuk, de megtartjuk, mert a nagyitól örököltük, és már úgy megszoktuk).

 

2. Ahol az állam nem tud megtelepedni ott a dolgok virágzásnak indulnak. A cikk írója nagyon ügyesen leleplezett egy területet, ahol jelenleg nincs túl sok befolyása a Magyar Államnak, és láss csodát, az emberek ezen a területen tudnak szolgáltatni, tudnak profitot termelni, mindenki boldog. Nem kellett politikai beavatkozás ahhoz, hogy a dolgok beinduljanak, beindították őket az emberek, beindultak a dolgok maguktól. Volt kereslet, megjelent a kínálat is. És majdnem mindenki boldog. Aki nem boldog, az az, akinek ezzel a biznisze veszélyeztetve van, és fél a versenytől. Aztán aki még szintén nem boldog az a Leviatán, aki jelenleg nem tudja, hogyan lehetne ebből a tortából is harapni. De amit látni lehet az ebben az esetben ugyanaz, mint az Uber esetében. Ahol az Állam nincs jelen, ott a dolgok a magyar átlaghoz képest parádésan jobban mennek.

 

3. Ahhoz, hogy vállalkozhass rengeteg szabályt kell betartanod, és előírásnak kell megfelelned. Ebben az esetben a személyfuvarozást a következő követelményeknek eleget téve lehet végezni (idézet a cikkből):

 

A cégét be kell jelentenie a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál

A cégvezetőnek személyszállítási vizsgát kell tennie

A járművezetőknek is kell személyszállítási vizsga, orvosi alkalmasság, PÁV II-es vizsga, sofőrkártya

A járművet körülbelül olyan szigorúan kell műszaki vizsgáztatni, mint a taxikat, a kisbusznak sárga rendszámot kell kapnia

A kisbuszt évente külön is le kell vizsgáztatni

A sofőrnek be kell tartania a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szigorú szabályokat, például kizárt, hogy egyvégtében 4 és fél, egy nap alatt pedig 9-10 óránál többet vezessen, vagy túl rövid pihenő után forduljon a visszaútra



Nos, ami ebből a cikkből kiolvasható az nem más, minthogy ezek a szabályok (és igaz ez más típusú vállalkozásokra is) két dologra jók. Az egyik, hogy munkát biztosítanak azoknak az állami alkalmazottaknak, akik mondjuk a kocsikat évente vizsgáztatják. Ezen felül busás bevételhez juttatják az államot, mivel azon kívül, hogy a cég nem egy olcsó dolog, minden kötelezően betartandó követelmény, vizsga stb. pénzbe kerül. A másik dolog amire még, jó, hogy kiszorítja a frissen belépőket a piacról. Az Uber esete nagyon elgondolkodtató volt. Volt egy rakás taxis, akik az Uber áraival nem tudtak versenyezni, vagy csak simán az Uberrel nem tudtak lépést tartani. Arra hivatkoztak, hogy nekik mennyi hivatalos előírásnak kell megfelelniük. De pont ekkor bújt ki a szög a zsákból. Hisz ezek a hivatalos előírások nem javították a szolgáltatás színvonalát. Ezek az előírások csak drágábbá tették a szolgáltatást, és kényelmes monopol helyzetet biztosítottak. Ha egy feketén fuvarozó szolgáltatása és egy legális szolgáltatás között annyi a különbség, hogy az egyik olcsóbb mint a másik, akkor alaposan el kell gondolkodni. Ezek a fuvarozók fuvaroznak. Ami azt jelenti, hogy tudják csinálni amit csinálnak, pont olyan színvonalon, mint egy hivatásos. Most persze lehet azzal jönni, hogy ki tudja milyen a sofőr, meg ki tudja milyen a kocsija. Senki. Pont úgy ahogy a hivatásos fuvarozónál sem (aki nem hiszi gondoljon a Germanwings pilótafülkéjében történtekre...)

4. Az utolsó dolog ami eszembe jutott erről a cikkről az csupán annyi, hogy Magyarországon végre el kellene gondolkodni az államunknak egy merőben más struktúráján. Mert ami most van az nem más, mint az állam által történő kizsákmányolás, amit adóztatással érnek el. Ez kizsákmányolás bármilyen szemszögből is nézzük, és az volt a Fidesz kormány előtt, meg az lesz utána is. Ha erről a rendszerről másként kezdünk el gondolkodni, esetleg élhetőbb hely lenne az országunk.



Addig amíg a helyzet nem változik magyar hazafi egy dolgot tehet: ott és annyi adót csal amennyit csak tud! Nem vesz részt az állam működésében, nem lép be a rendszerbe, és hagyja, hogy szépen összeomoljon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrongo.blog.hu/api/trackback/id/tr18659544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása