Forradalmi ajánló

Forradalmi ajánló

Pénzt!

2016. február 08. - kristophoros83

Ideális esetben a kellő idő és a megfelelő lépések megtétele után már a kezdeti eredmények kézzelfoghatóak lennének. Lennének kertek amiket művelnének, lennének hobbisták, akik az általuk készített termékeket el tudnák adni, sőt ha nagyon bejönnének a számítások, akkor lenne pár olyan főállású vállalkozó, aki inkább belevág egy vállalkozásba, minthogy elmenjen robotolni.

 

De az igazi eredmény az lenne, ha a település lakói úgy gondolnának az önkormányzatukra, mint egy intézményre ami arra hivatott, hogy segítse őket abban, hogy ők maguk segíteni tudjanak magukon. Kissé olyan lenne ez az egész, mint egy nagy, az egész települést felölelő vállalkozás.

 

A következő lépést roppant félve írom le. Mert szerintem ez nem is lépés, hanem ugrás, aminek a sikerében nem vagyok biztos. Ennek az ugrásnak a megtételére akkor lenne lehetőség, amikor a lakosság egy jelenős része már tud valamiből – jellemzően élelmiszerből, és olyan termékekből amik a mindennapi élethez kellenek – felesleget termelni.

Mondjuk már létezik a helyi termékek boltja. Ennek a boltnak a sikere valószínűleg nem fogja veszélyeztetni a Tesco piaci pozícióit. És itt jönne az újabb csavar. Az önkormányzatnak be kellene vezetnie egy helyi pénzt, és a helyi termékek boltját elfogadóhellyé kellene előléptetni. Mi történne ilyenkor? Valószínűleg a lakosság értetlenül és bizalmatlanul állna a dologhoz. „Mi ez az egész, és miért lenne a helyi pénznek értéke?” „Hogy működik?” „Ugyan hagyjál már a hülyeségeiddel!” - ilyen és ehhez hasonló reakciókkal lehetne találkozni. De valószínűleg a legszegényebbek kényszerűségből használnák. Ha valaki otthon a kertjét műveli, a fölöslegben termelt krumplit elviszi a helyi boltba, és mondjuk kap érte „helyi valutát”, akkor azért vásárolhat valamit, amit más állított elő és neki épp arra van szüksége (tojást, tejet, stb). Nem, ezzel a pénzzel buszon nem lehet fizetni, és a villanyszámla befizetésére sem jó. De arra jó, hogy „betömjön néhány rést”.

És amellett, hogy „környezetbarát” és jövőbe mutató, egy hatalmas lépést tesz az erős helyi identitás megőrzéséért, nem tesz mást, mint társadalmat épít.

 

Abban teljesen biztos vagyok, hogy a helyi pénz használata segítene egy jobb társadalom építésében, abban már nem vagyok annyira boztos, hogy ezt milyen formában kellene megvalósítani. Érdekes kísérlet lenne a nemesfém alapú fizetőeszköz visszaállítása egy közösségben. Ami biztos, hogy iránta nagy lenne a bizalom, hisz az értéke nem függ az államhatalomtól.

 

Akár így, akár úgy, de hosszútávon a helyi pénz bevezetésének a célja a helyi gazdaság felszabadítása az állami kontról alól. Az állami „gondoskodás” alól való felszabadulás nemcsak a szabadság egy teljesen új tájaira vinne, hanem a boldogulás, a sikerélmény, a közösséhez tartozás olyan új, sokak számára ma ismeretlen érzését adná, amire a benne részesülők közmegegyezéssel mondanák, hogy igen nekünk ez kell.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrongo.blog.hu/api/trackback/id/tr958369672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása